3. Ardennen

Ardennen – april 2015

20 april, Visé – Soumagne, 22 km. Eerst naar Visé gereden en rond het middaguur gaan lopen. Te laat natuurlijk, maar er komen maar een paar mooie dagen aan. 22 km in de Ardennen staat voor 30 km Pieterpad. Het dal van de Julienne is qua natuurschoon zeker het mooiste van de dag maar ik kan er maar geen mooie foto van maken. Mooie dag, plein soleil. Om 5 uur zit ik er wel door, na even rusten gaat het beter. Sommige stukjes door de weilanden zijn totaal onduidelijk. Om 7 uur ’s avonds bij het Chateau de Wegimont en bijbehorende camping. Jupiler en stoere verhalen met de campinggasten en omwonenden in de kantine. Dat iemand helemaal naar de Middellandse zee loopt daar kunnen ze maar niet over uit.

24 vise soumagne 1

21 april, Soumagne – Menobu (bij Becco), 22 km. Werd in de ochtend wakker en dacht: nu ga ik lekker wachten tot de zon opkomt en ik de tent uitbrand want ik had het behoorlijk koud. Maar de zon kwam niet en dat was niet zo gek want het was pas half 3. Daarna is de bovenste helft van Jilles wel warm geworden (2 t-shirts en trui), de onderste helft nooit meer. Daar leer ik van.

Prachtige dag, volle zon, wel warm. Alles staat in bloei, overal witte krentebomen. Walen zijn aardige mensen, houden van een biertje maar ze zouden iets aan die honden moeten doen. Elk erf hier heeft een rottweiler, bouvier, of Duitse herder, meestal achter een hek en voor de andere gevallen geven mijn stokken een wat veiliger gevoel. Ik loop langs een bedevaartsoord waar het hotel zulke slechte beoordelingen heeft (pelgrims komen toch wel) dat ik toch maar liever een uurtje doorloop. Ik eet en overnacht in Menobu, een degelijk etablissement met een goed burgerlijke keuken en heerlijke zachte bedden. ’s Avonds lees ik verder in Merijntje Gijzen’s jeugd en jonge jaren. Flierefluiters oponthoud…

22 km in de Ardennen zijn wel iets anders dan 22 km Pieterpad…

25 soumagne becco 1

22 april, Menobu – Spa, 13 km.  Mooie dag, lekker koude wind, na een uur bankje met mooi uitzicht op de andere kant van het dal. Alleen heb ik een van mijn 2 paren wandelsokken laten liggen in het hotel, ik ga niet meer terug. ’s Middags een uurtje in de zon bij een riviertje boven Spa. Lekker relaxte dag en om 3 uur bij hotel. In de middag bekijk ik het oude centrum van Spa en vind zowaar wandelsokken in een van de chique winkels hier. Nog max 2 mooie dagen dan komt de Ardense regen er weer aan.

26 becco spa 1

23 april, Spa – Stavelot, 18 km.  Zon, zon. Langs een riviertje loop ik langzaam naar boven, uiteindelijk tot bij de venen van Marchamp. Ik sta even stil bij het monument voor 7 vliegers van de R(C)AF, die hier op een nacht in 1944 neer storten “on St Georges day” iemand verzekert me dat het gat er naast een overblijfsel van de krater is. Daarna daal ik af naar het volgende dal. Bij het riviertje zie ik een slang wegschieten het water in. Het is zo’n mooi plekje dat ik er toch ga eten. Daarna weer naar boven, het gaat op en af hier in de Ardennen. Een half uur voor Stavelot lig ik een uurtje in de zon op een bergweide, tussen de paardebloemen en madelieven. Tenslotte wandel ik door naar Stavelot en na een onverwacht lang tunneltje sta ik op de place St Remacle. Niets van het mondaine van Spa hier. Het hotel waar ik verblijf is gewijd aan de dichter Apollinaire en wordt gerund door iemand die mij zo doet denken aan mijn neef Gerard. Hij zegt dat hij kan horen dat ik mijn Frans niet op school geleerd heb maar in het leven. Ik eet een groot bord spaghetti bij de Italiaan aan de markt en daarna loop ik door het oude centrum en luister naar een koor dat oefent in de kerk.

27 spa stavelot 1

24 april, Stavelot – Vielsalm, 16 km.  Ontbijt in hotel O mail Aimé voor het grote gebrandschilderde raam. Dan wat te eten halen bij de supermarkt en daarna loop ik over de brug van de Ambleve Stavelot uit. Bij de Stockeu de voorbereidingen voor Luik-Bastenaken -Luik komend weekend. Veel bos vandaag, daartussen mooie uitzichten over de velden. De laatste zonnige dag voorlopig! Blauwe luchten de hele dag door. Pinksterbloemen en paardenbloemen in de weilanden. In Vielsalm eerst naar de Spar en dan een kersentaartje, 2 yoghurtjes en een slaatje opgegeten in de zon langs het meer. Passerende oude dames kijken mij meewarig aan. Benieuwd hoe het morgen zal gaan in de regen. 26 km naar Burg Reuland.

28 stavelot vielsalm 1

28 stavelot vielsalm 2

25 april, Vielsalm – Burg Reuland, 26 km.  Motregen en lekker fris. Zolang het niet echt plenst valt daar prima in te lopen. En doordat het relatief vlak is (voor de Ardennen) vallen die 26 km ook best mee. De hele dag de stilte van de bossen om me heen. Twee keer rust ik uit in een overdekt bushokje. Ik loop langs kasteel en oude kerk in Burg Reuland naar hotel Val d’Our. Prima eten, aardige mensen, een beetje aan de luxe kant voor een wandelaar.

29 vielsalm burg reuland 1

26 april, Burg Reuland – Tintesmillen, 17 km.  Klim vanuit het dorp het dal uit en daarna uitzicht over de rollende heuvels. Af en toe komt de zon tussen de wolken door. Mooi uitzicht op de Our. Vanaf Ouren loopt het pad (min of meer) langs de Our. En geen autoweg naast de rivier, alleen het pad. Uiteindelijk kom ik bij Tintesmillen, een eenzaam en mooi gelegen kleine camping. Ik zet mijn tentje op langs de rivier, kijk naar het langsstromende water en het bos aan de overkant. Ik eet wat en zit daarna met de familie die de camping runt op het bankje voor hun huis. Gelukkig hebben ze een biertje voor me. Om 9 uur gaat het regenen, perfecte timing. Ik luister naar de druppels op het tentdak.

30 burg reuland tintesmillen 1

27 april, Tintesmillen – Obereisenbach, 16 km.  De hele nacht stromende regen, in de ochtend grijs en motregen. Ik breek op, en begin te lopen. Aan het eind van de ochtend kan ik bij een tankstation bij Dasburg wat eten en drinken kopen. Het pad klimt regelmatig vanuit het dal uit naar boven wat het lopen veel vermoeiender maakt dan de afstand doet vermoeden. Bij de afdaling naar Obereisenbach is het pad over een afstand van zo’n 50 m geblokkeerd door een groot aantal bomen die van de helling naar beneden zijn gekomen; afgeknapt als lucifershoutjes. Ik probeer er eerst omheen te komen maar de helling is te steil om het pad weer te bereiken. Uiteindelijk worstel ik me er langzaam doorheen, maar ik zie er daarna uit alsof ik een halfuur in de modder heb gevochten. Gelukkig is mijn broek nog heel. Op de camping Kohnenhaff kan ik een een trekkershutje krijgen. In de volgende 12 uur rust ik uit en droog en warm ik langzaam op. In de nacht houdt het op met regenen.

31 tintesmillen obereisenbach 1

28 april, Obereisenbach – Vianden, 20 km.  Ik word wakker als de zon langzaam door de mist begint te komen. Mooie dag om te lopen. De hele dag is een aaneenschakeling van uit het dal klimmen en naar het dal afdalen. Halverwege geef ik er voor 1 keer de brui aan en besluit 1 zo’n zinloze klim over te slaan. De elektrische centrale bij Stolzembourg heeft een museum in een oude schacht gemaakt. Laatste afdaling langs het imposante kasteel van Vianden. Eten in Auberge Victor Hugo aan de brug over de Our in Vianden, waar ik het lokale dorpsleven  kan gadeslaan. Dorpskroegen met een paar kamers erboven werken het best voor mij.

32 obereisenbach vianden 2

32 obereisenbach vianden 1

29 april, Vianden – Diekirch, 15 km.  Na Vianden loopt de GR5 weg van de Our. Boven op de heuvels zit ik op een bankje bij een uit een stuk zandsteen gehouwen kruis. Zou het van de oude groeve komen, een paar kilometer verder op? Uiteindelijk kom ik aan bij de brug van Gilsdorf, eindpunt van de tocht (voorlopig). Bij Diekirch stap ik op de trein naar huis.

33 vianden diekirch 1

Advertenties

Een reactie op 3. Ardennen

  1. Albert zegt:

    Hallo Jilles, houdt de neus richting het zuid/oosten! Goed om van Shell weg te lopen. Mijn ervaring is echter wel dat je ons uit Shell kan halen maar om Shell uit ons te halen dat is veel moeilijker….
    ‘k Ben benieuwd of de kampeerervaring met nieuwe kleine tent ook positief is. Genieten maar!
    Groeten uit A’scha

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s